Ziņas no iestādes
Patentu valde skaitļos

Pagājušajā gadā Patentu valdē (PV) ir palielinājies saņemto pieteikumu skaits par rūpnieciskā īpašuma tiesisko aizsardzību. Apkopotie dati liecina, ka nacionālo patentu skaits ir palielinājies par 22%, preču zīmju pieteikumu skaits – par 5%, bet dizainparaugu pieteikumu skaits saglabājies līdzīgs kā gadu iepriekš.

Pieteikumu skaita pieaugums, salīdzinājumā ar 2022. gadu, liecina, ka palielinās izpratne par intelektuālā īpašuma aizsardzības nozīmību, kā arī apliecina PV darbības rezultātus sabiedrības informēšanas un izglītošanas jomā.

Aizvadītajā gadā kopumā ir saņemti 1118 preču zīmju pieteikumi, reģistrētas 994 preču zīmes, savukārt gadu iepriekš saņemti 1063 pieteikumi, bet reģistrētas 996 preču zīmes.

Arī patentu pieteikumu skaits izgudrojumu aizsardzībai pērn pārsniedzis 2022. gada rādītājus – saņemti 143 nacionālo patentu pieteikumi, bet piešķirti 105 Latvijas patenti. Tikmēr gadu iepriekš patenta izsniegšanai saņemti 112 pieteikumi un piešķirts 71 patents. Pagājušā gadā samazinājies apstiprināšanai Latvijā pieteikto Eiropas patentu skaits – 2022. gadā apstiprināšanai tika pieteikti 1077 Eiropas patenti, savukārt, pagājušajā gadā tie kopumā bija 847.

Aptuveni puse - 54% - no Latvijas izcelsmes patentu pieteicējiem ir bijušas augstskolas un zinātniskās institūcijas, savukārt 14% gadījumu tie ir bijuši individuāli pieteicēji. Pozitīvas tendences vērojamas uzņēmumu kategorijā, proti patentu pieteikumu skaits tieši no uzņēmumiem audzis par aptuveni 10 %, ja salīdzinām ar iepriekšējo gadu datiem, un no kopējā 2023. gada pieteikumu skaita veido 32 %.

Neliels aktivitātes palielinājums novērots arī dizainparaugu jomā, kur saņemti 38 pieteikumi ar iekļautiem 64 dizainparaugiem, bet 29 ir reģistrācijās iekļauti 40 dizainparaugi. Gadu iepriekš saņemts 31 pieteikums ar iekļautiem 85 dizainparaugiem, bet 26 reģistrācijās iekļauti 67 dizainparaugi.

“Ir gandarījums, ka sabiedrība sava radītā rūpnieciskā īpašuma aizsardzību saskata kā sava darba apdrošināšanu un vēršas Patentu valdē, lai to reģistrētu. Šie rezultāti apliecina, ka strādājot ar noteiktām mērķa grupām, skaidrojot tām ieguvumus no rūpnieciskā īpašuma reģistrēšanas, veicinot izpratni par šiem jautājumiem, ir iespējams virzīties uz noteikto mērķu sasniegšanu. Tas dod arī motivāciju šogad turpināt intensīvu darbu šajā virzienā, jo no tā iegūst ne tikai paši pieteicēji, bet arī valsts kopumā” pauž Patentu valdes direktors Agris Batalauskis.

infografika patentu valde skaitļos

Tikmēr mazie un vidējie uzņēmumi (MVU) 2023. gadā ļoti aktīvi izmantojuši PV piedāvātās MVU atbalsta fonda "Idejas stiprākam uzņēmumam" iespējas – 2023. gadā saņemti 305 Latvijas MVU pieprasījumi, kas ir 53% pieaugums attiecībā pret iepriekšējo gadu. Ar fonda sniegtā atbalsta palīdzību visaktīvāk tika reģistrētas Eiropas Savienības preču zīmes – 163 un izmantots intelektuālā īpašuma (IĪ) priekšizpētes pakalpojums jeb IP SCAN – šo iespēju izmantojuši 67 uzņēmumi.

Patentu valdes tīmekļvietnes apmeklētāji aktīvi izmantojuši arī publiskās datu bāzes. Tā preču zīmju datu bāzes unikālais apmeklējumu skaits 2023. gadā bija 42 291, izgudrojumu datu bāzu apmeklējums - 4900 unikālie apmeklējumi, bet dizainparaugu datu bāzēm fiksēts 2736 unikālais apmeklējumu skaits.

Informāciju sagatavoja:

Ella Pētermane

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ella.Petermane [at] lrpv.gov.lv