Nozares ziņas
Eiropas diziana balva 2024

Rudenī Rīgā norisināsies ikgadējā Eiropas Savienības Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) rīkotā starptautiskā konkursa "DesignEuropa Awards" apbalvošanas ceremonija, un atbalstu tās organizēšanā sniegs arī Patentu valde. Konkursa mērķis ir izcelt dizaina darbus industriālajā nozarē, apbalvojumu pasniedzot četrās  kategorijās.

Līdz ar noslēguma ceremonijas norises vietas izziņošanu, EUIPO sāk pieņemt konkursantu pieteikumus.

"Eiropa ir sinonīms pasaules klases dizainam - no mūsu vēsturiskajām saknēm līdz šai dienai dizains ir ieausts mūsu kultūrā un ekonomikā. "DesignEuropa balvu pasniegšana demonstrē inovatīva un funkcionāla dizaina vērtību Eiropā" saka EUIPO izpilddirektors Žao Negrao, uzsverot, ka līdz ar 2024. gadu šis konkurss kļūs par ikgadēju notikumu.

"Mēs esam pagodināti uzņemt pie sevis Rīgā tik nozīmīgu intelektuālā īpašuma jomas pasākumu - "DesignEuropa Awards" noslēguma ceremoniju. Šī iniciatīva liecina par Patentu valdes un EUIPO ciešo sadarbību un Latvijas līdz šim paveikto intelektuālā īpašuma aizsardzības jomā. Konkurss ir lieliska iespēja arī Latvijas dizaineriem un uzņēmējiem izcelt savu veikumu un pretendēt uz apbalvojumiem, tādējādi starptautiski parādot mūsu valsts dizaineru nacionālās iezīmes un darbu unikalitāti. Tāpēc aicinu ikvienu jauno, pieredzējušo dizaineru un uzņēmumus pieteikt savus darbus konkursam!" pauž Patentu valdes direktors Agris Batalauskis.

Pieteikties konkursā var līdz 2024. gada 15. martam, ikviens dizaineris vai uzņēmējs, kas aizsargājis savu intelektuālo īpašumu, to reģistrējot kā Kopienas dizainparaugu. Pieteikumi tiek pieņemti šādās kategorijās:

  • Mazie un vidējie uzņēmumi
  • Nozare
  • Nākamo paaudžu balva
  • Balva par mūža ieguldījumu

Kā jaunums 2024. gada konkursā ir Nākamo paaudžu balva, kuras mērķis ir izcelt jaunos dizainerus, kas nav sasnieguši 29 gadu vecumu.

Šogad "DesignEuropa Awards" apbalvošanas ceremonija norisinājās Berlīnē (Vācijā). Iepriekš tās rīkotas Milānā (Itālijā), Varšavā (Polijā) un Eindhovenā (Nīderlandē).

Informācija par to, kā var reģistrēt un aizsargāt savu dizainparaugu, atrodama šeit: https://www.lrpv.gov.lv/lv/dizainparaugi, kā arī, jau reģistrētos dizainparaugus aicinām aplūkot Patentu valdes datubāzē: https://databases.lrpv.gov.lv/design

Pieteikšanās konkursam un plašāka informācija: https://www.euipo.europa.eu/de/designs/designeuropa-awards

Informāciju sagatavoja:

Ella Pētermane

Sabiedrisko attiecību speciāliste
Ella.Petermane [at] lrpv.gov.lv